8th Generation Honda Civic Forum banner
61 - 71 of 71 Posts
Discussion starter · #64 ·
Cześć. Czy udało Ci się uruchomić tempomat? Mam również Civica 2007 z Kataru i planuję to zrobić.
Niestety niektóre osoby nie mogą ustawić tempomatu. Nie potrafię z całą pewnością powiedzieć, w czym tkwi problem. Jeśli nie ma problemu z okablowaniem, samym przełącznikiem lub którymkolwiek z wymienionych elementów (sprężyna zegarowa, przełącznik pedału hamulca), obrotomierz może nie mieć tej funkcji lub ECU może nie mieć tej funkcji. Jeśli to problem, jedynym sposobem na jego rozwiązanie jest zdobycie kompatybilnego obrotomierza i/lub kompatybilnego ECU i zaprogramowanie ich w Twoim Civic. Nie mogę pomóc dalej bez fizycznej obecności, aby zdiagnozować sytuację.

Discussion starter · #65 ·
Jeszcze mi się nie udało! Zrobiłem to, co tu powiedziano, ale mimo to zapala się tylko CRUISE MAIN i nie włącza CRUISE LIGADO
Szybkie pytanie, czy po uruchomieniu samochodu i gdy obrotomierz wykonuje małą kontrolę światła, widać, że zapalają się światła główne i tempomatu?

Niestety, niektórzy nie mogą ustawić tempomatu. Nie potrafię z całą pewnością powiedzieć, w czym tkwi problem. Jeśli nie ma problemu z okablowaniem, samym przełącznikiem lub którymkolwiek z wymienionych elementów (sprężyna zegarowa, przełącznik pedału hamulca), to obrotomierz może nie mieć tej funkcji lub ECU może nie mieć tej funkcji. Jeśli to problem, jedynym sposobem na jego rozwiązanie jest zdobycie kompatybilnego obrotomierza i/lub kompatybilnego ECU i zaprogramowanie ich w Twoim Civic. Nie mogę pomóc dalej bez fizycznej obecności, aby zdiagnozować sytuację.
Zrobiłem test panelu i ma wszystkie światła potrzebne do tempomatu.

Discussion starter · #67 ·
Zrobiłem test panelu i ma wszystkie światła potrzebne do tempomatu
Hej! Czy kiedykolwiek dowiedziałeś się, w czym tkwił problem?

Jeśli nie, może to oznaczać, że ECU jest niezgodny. Myślę, że funkcje tempomatu są wysyłane do ECU przez Canbus i jeśli ECU nigdy nie zostało zaprogramowane dla tempomatu, nie wiedziałoby, co zrobić z sygnałami tempomatu. Tylko taka myśl.

Cześć! Czy kiedykolwiek dowiedziałeś się, w czym tkwił problem?

Jeśli nie, może to oznaczać, że ECU jest niezgodny. Myślę, że funkcje tempomatu są wysyłane do ECU przez Canbus i jeśli ECU nigdy nie zostało zaprogramowane dla tempomatu, nie wiedziałoby, co zrobić z sygnałami tempomatu. Tylko taka myśl.

Czyli to oznacza, że kierownica jest po prawej stronie samochodu, prawda? Kierownica w moim samochodzie jest po lewej stronie samochodu. Może civiki z kierownicą po prawej stronie mają skrzynkę rozdzielczą gdzieś indziej w samochodzie? Dlatego poleciłem sprawdzić za schowkiem, może tam jest. Jeśli nie, to Twój model prawdopodobnie po prostu nie ma takiej.

No cóż, daj znać, co znajdziesz.

Então isso significa que seu volante está do lado direito do carro, certo? O volante do meu carro está no lado esquerdo do carro. Talvez o civic com volante do lado direito tenha a caixa de distribuição em outro lugar do carro? Por isso recomendei verificar atrás do porta-luvas, talvez esteja lá. Caso contrário, seu modelo provavelmente simplesmente não possui um.

Bem, deixe-me saber o que você encontrou.
Image

Kierownica po lewej stronie samochodu, tak jak Twoja!
I naprawdę nie ma skrzynki rozdzielczej.
Z tego, co widziałem, cała dystrybucja pochodzi z MICU

Discussion starter · #69 ·
View attachment 250533

Kierownica po lewej stronie samochodu, tak jak twoja!
I naprawdę nie ma skrzynki rozdzielczej.
Z tego co widziałem, cała dystrybucja wychodzi z MICU
Tak, pamiętam, że mówiłeś to wcześniej, bardzo dziwne.

Czy uważasz, że problemem jest ECU? Może nie ma funkcjonalności tempomatu? Bo wszystko inne działa, z tego co widzę.

Czy możesz zrobić zdjęcie numerów na swoim ECU? Mogę je porównać z moimi, aby sprawdzić, czy się różnią.

Tak, pamiętam, że mówiłeś to wcześniej, bardzo dziwne.

Czy uważasz, że problemem jest ECU? Może nie ma funkcjonalności tempomatu? Bo wszystko inne działa, z tego co widzę.

Czy możesz zrobić zdjęcie numerów na swoim ECU? Mogę je porównać z moimi, aby sprawdzić, czy się różnią.

Oof, dobra, żeby lepiej ci pomóc, muszę wiedzieć kilka rzeczy.

1. Czy przełączniki i wiązka przewodów są z rynku wtórnego? Przewody nie wyglądają na fabryczne.
2. Czy robiłeś jakieś okablowanie? A może po prostu zainstalowałeś wiązkę tak, jak była?

Mam zapasowy przełącznik tempomatu, więc kiedy wrócę do domu, otworzę go i powiem ci, które przewody do czego służą. Możemy przejść dalej.

Edycja:
Wygląda na to, że przełącznik jest trochę inny, więc nie mogę w tym pomóc.
View attachment 250197

Ale już znalazłem wyprowadzenia pinów i wszystkie przewody na tym złączu wyglądają dobrze i są we właściwych gniazdach.
Cześć bracie @FlowMix, obecnie mam civic 8. generacji z silnikiem 2.0 (nie jestem pewien, czy ecu jest kompatybilny z tym DIY), jaki silnik ma twój civic? i udało mi się zdobyć przełącznik tempomatu OEM podobny do zdjęcia, które udostępniłeś, czy mógłbyś udostępnić funkcję każdego kabla tego przełącznika tempomatu?
Image

Czy ktoś może pomóc, jak sprawić, by podświetlenie działało dla sterowania audio na kierownicy? Zainstalowałem je teraz i sterowanie audio na kierownicy działa, ale podświetlenie nie. Czy muszę dodać przewody do tego złącza? To jest to za kolumną kierownicy.

Attachments

61 - 71 of 71 Posts