8th Generation Honda Civic Forum banner

DIY OEM Tempomat i elementy sterowania audio Instalacja:

1 reading
7.7K views 70 replies 6 participants last post by  ba sic  
#1 ·
Potrzebne części:
Przełączniki audio i tempomatu z wiązką przewodów - 36770-SNA-A12
Przełącznik pedału hamulca - 36750-SMA-013
1 tealowy 10-pinowy konektor do bloku rozdzielczego, jeśli Twój blok rozdzielczy go nie posiada. Mój własny go nie miał. (Złomowisko jest Twoim przyjacielem w tym przypadku lub kup używaną wiązkę przewodów z serwisu eBay)
6 pigtaili konektora clockspring, 3 pigtaily konektora obrotomierza, 8 pigtaili konektora bloku rozdzielczego, 2 pigtaily czujnika pedału hamulca (te mniejsze, nie te większe) 2 pigtaily konektora radia 20-pinowego, 1 pigtail konektora tylnego MICU Q i 1 pigtail ECU (Szczerze mówiąc, złomowisko jest Twoim przyjacielem. Zamówiłem używaną wiązkę przewodów deski rozdzielczej dla większości pigtaili i wyciąłem pigtail ECU z samochodu dawcy, aby dokończyć ten projekt DIY)

To były kolory używane do przewodów w 08 Civic EX (który był już wyposażony w te funkcje), do których się odnosiłem, jak poprowadzić przewody, ale możesz użyć dowolnych kolorów przewodów.

Zacznijmy od elementów sterowania audio, ponieważ jest to łatwiejsze.

Okablowanie potrzebne do elementów sterowania audio:

Clockspring do 20-pinowego konektora radia:
Poprowadź brązowy i różowy przewód z gniazd konektora clockspring 3 i 4 (odpowiednio) do gniazd konektora radia 20-pinowego 6 i 7 (odpowiednio).
Image

I to wszystko dla elementów sterowania audio!

Przejdźmy teraz do tempomatu.

Okablowanie, które należy wykonać dla tempomatu:

ECU do przełącznika pedału hamulca:
Poprowadź brązowy przewód z gniazda konektora ECU A 39 (będziesz musiał usunąć żółtą wtyczkę, jak pokazano, aby zainstalować pigtail) do gniazda konektora przełącznika pedału hamulca 3
Image

Będziesz musiał usunąć lewy (lewy) błotnik i poprowadzić przewód przez przelotkę linki zatrzasku maski. Użyłem tych opasek kablowych OEM, aby wszystko posprzątać
Image

Przełącznik pedału hamulca do tyłu MICU:
Poprowadź żółty przewód z gniazda konektora przełącznika pedału hamulca 4 do tyłu gniazda konektora MICU Q 2
Image

Clockspring do bloku rozdzielczego:
Poprowadź szare, czerwone, żółte, jasno pomarańczowe i tealowe przewody z gniazd konektora clockspring 1, 2, 7, 8 i 9 (odpowiednio) do bloku rozdzielczego
Image

Czerwony przewód idzie do tealowego 10-pinowego konektora (prawa strona 10-pinowego szarego konektora) gniazdo 10, a szare, żółte, jasno pomarańczowe i tealowe przewody idą do szarego 10-pinowego konektora (prawa strona białego 22-pinowego konektora) gniazda 8, 5, 7 i 3 (odpowiednio)
Image

Clockspring do punktu uziemienia:
Nie zrobiłem zdjęcia, ale dodam je później, jeśli zapamiętam. Poprowadź czarny przewód z gniazda konektora clockspring 6 do punktu uziemienia za kierownicą obok kolumny kierownicy po lewej stronie.
- INSTRUKCJE - Kiedy leżysz pod deską rozdzielczą po stronie kierowcy (lewej), z głową skierowaną do przodu samochodu i patrząc w górę na kolumnę kierownicy, fabryczna lokalizacja uziemienia pod deską rozdzielczą znajduje się po prawej stronie kolumny kierownicy na metalowej płycie.

Obrotomierz do bloku rozdzielczego:
Poprowadź żółte, tealowe i jasno pomarańczowe przewody z gniazd konektora obrotomierza 9, 10 i 11 (odpowiednio) do bloku rozdzielczego białego 22-pinowego konektora (prawa strona białego 6-pinowego konektora) gniazda 5, 20 i 10 (odpowiednio)
Image

I to wszystko dla tempomatu!

W razie pytań zapraszam do kontaktu!

#2 ·
Hej, mam Hondę Civic 2007 LS w Izraelu (pierwszy poziom) i zainstalowałem te przyciski. Głośność działa dobrze, ale tempomat nie. Podłączam 3 przewody do instrumentu, ale 1 przewodu nie mogę podłączyć, ponieważ jest już inny przewód. Czy możesz mi pomóc zainstalować ten tempomat? Dziękuję.

#4 ·
Hej, mam Hondę Civic 2007 LS w Izraelu (pierwszy poziom) i zainstalowałem te przyciski. Głośność działa dobrze, ale tempomat nie. Podłączam 3 przewody do instrumentu, ale 1 przewodu nie mogę podłączyć, ponieważ jest już jakiś inny przewód. Czy możesz mi pomóc zainstalować ten tempomat? Dziękuję
Hmm, nie powinno być żadnej różnicy w okablowaniu dla instalacji tej funkcji, ale postaram się pomóc.

Powiedziałeś z tyłu zestawu wskaźników. Czy to ten górny czy dolny? Dołącz zdjęcie złącza, żebym mógł zobaczyć, które przewody są już podłączone.

#15 ·
Wymieniłem również clockspring na inny, sprawdzę czy mam 2 czy 4 piny. Kontrolka tempomatu nie działa, jeśli nacisnę przycisk lub włączę samochód. Muszę znaleźć kogoś, kto pociągnie przewody, ponieważ nie wiem jak to zrobić
Dobrze, więc żeby potwierdzić, kiedy po raz pierwszy uruchamiasz samochód i obrotomierz wykonuje test funkcji, w którym zapalają się wszystkie światła, światła tempomatu się nie zapalają?

Jeśli tak jest, to brakuje diod LED. Lub masz obrotomierz, który ma inny układ wszystkich obwodów, a piny znajdują się w różnych miejscach. Skąd pochodzi Twój samochód, jeśli nie masz nic przeciwko pytaniu?

Będziesz musiał rozebrać obrotomierz i potwierdzić, że obwód na płytce dla obu diod LED jest kompletny, zanim zrobisz cokolwiek innego.

Aby to zrobić, musisz sprawdzić ciągłość. Umieść jeden przewód po stronie diody LED obwodu, a drugi przewód po stronie złącza na pinie. Jeśli obwód jest kompletny dla obu diod LED, wystarczy znaleźć płytkę dawcy i usunąć z niej diody LED i zainstalować je na swojej płytce.

#30 · (Edited)
Czy pokazałbyś mi ten 7-kolorowy przewód, który wychodzi z przełącznika tempomatu, idący do którego pinu w złączu przed kierownicą?
Ok, więc prawdopodobnie przełączniki i wiązka aftermarket. Wygląda na to, że wszystko jest podłączone prawidłowo, problemy muszą być na drugim złączu za kierownicą.

Piny, które wchodzą do złącza dla taśmy kierownicy zza kierownicy, są odwrócone na złączu wewnątrz kierownicy, co jest oczekiwane, ale z jakiegoś powodu piny przesuwają się również o dwa miejsca w prawo. Co za głupi projekt. Pozwól, że wyślę zdjęcie tego, co mam na myśli:
Image

Właśnie zrobiłem test ciągłości przełączników i przewodów.

Na złączu w kierownicy, to są gniazda i ich funkcja 3 pinów tempomatu:

Gniazdo 4 - Tempomat Set/Decel
Gniazdo 5 - Tempomat Res/Accel
Gniazdo 6 - Tempomat Wł/Wył

Przycisk anulowania używa przewodu klaksonu, więc nie musisz się tym martwić.

Zaktualizowany rozkład pinów to:
1 - Puste
2 - Puste
3 - Klakson (Niebieski)
4 - Tempomat Set/Decel (Żółty)
5 - Tempomat Res/Accel (Biały)
6 - Tempomat Wł/Wył (Różowy)
7 - Masa (Szary)
8 - Puste
9 - Sterowanie audio (Brązowy)
10 - Sterowanie audio (Fioletowy)
11 - Oświetlenie ujemne (Czerwony)
12 - Oświetlenie dodatnie (Zielony)
13 - Puste
14 - Puste
15 - Puste
16 - Zmiana biegów + (Żółty)
17 - Zmiana biegów - (Czarny)
18 - Puste
19 - Puste
20 - Puste

Na złączu ZA kierownicą, to są gniazda i ich funkcja dla tych samych przewodów.

1 - Oświetlenie dodatnie (Zielony)
2 - Oświetlenie ujemne (Czerwony)
3 - Sterowanie audio (Fioletowy)
4 - Sterowanie audio (Brązowy)
5 - Puste
6 - Masa (Szary)
7 - Tempomat Wł/Wył (Różowy)
8 - Tempomat Res/Accel (Biały)
9 - Tempomat Set/Decel (Żółty)
10 - Klakson (Niebieski)
11 - Puste
12 - Puste
13 - Puste
14 - Puste
15 - Puste
16 - Zmiana biegów - (Czarny)
17 - Zmiana biegów + (Żółty)
18 - Puste
19 - Puste
20 - Puste

Kolory, które wpisałem, odnoszą się do koloru przewodów na złączu wewnątrz kierownicy. Nie to, co będą. Najprawdopodobniej będą to kolory:
Image

Czy możesz zrobić zdjęcie złącza za kierownicą i złącza za obrotomierzem? Chcę zobaczyć, czy okablowanie jest również poprawne na tych dwóch.