ROZWIĄZANE! Zachowanie przycisków Bluetooth/poleceń głosowych z radiem z rynku wtórnego
Mam Civic Ex 4dr z 2006 roku z elementami sterowania audio, bez Bluetooth i poleceń głosowych. Używam jednostki centralnej Kenwood DDX7701HD z podwójnym ekranem dotykowym DIN.
Uwielbiałem elementy sterowania w kierownicy Civiców z lat 09-11 w porównaniu do mojego z 06 roku, więc szukałem na tych forach i przez lata widziałem, jak wszyscy zmagają się z tym, jak podłączyć Bluetooth i polecenia głosowe do nowego radia.
Więc poszedłem do Hondy i poprosiłem o schematy okablowania kierownicy z mojego 06 ex i 09 ex z elementami sterowania nawigacją, abym mógł przestudiować sposób ich działania i czy można połączyć wszystkie przewody sygnałowe w pewnym momencie.
I tak, jest to możliwe.
Kupiłem kierownicę 09-11 ze wszystkimi elementami sterowania (Nav, Bluetooth, Voice, Audio ect) ze złomowiska bez poduszki powietrznej za 75 dolarów.
Złącze na środku kierownicy jest takie samo we WSZYSTKICH Civicach 06-11, więc jest to plug and play.
Moje opcje były takie, że kupiłem kabel/sprężynę zegarową z Civica 09-11 z nawigacją/głosem, aby móc poprowadzić przewody przez kierownicę i podłączyć/wpiąć/połączyć przewody po drugiej stronie kierownicy, ale chciałem zaoszczędzić pieniądze, nie musząc kupować kolejnej części, więc zdecydowałem się połączyć przewody w wiązce kierownicy, zanim przejdzie ona do sprężyny zegarowej/kabla.
Dzięki schematowi okablowania odkryłem, że wszystkie przyciski używają tego samego przewodu uziemiającego, brązowego przewodu przy C10 wiązki kierownicy. Zauważysz, że ten przewód przechodzi przez wszystkie przyciski.
Główny przewód sterujący elementami sterowania audio to ZAWSZE Zielony/Czerwony na pinie C9 na kierownicy, a następnie zmienia się na Różowy przewód za deską rozdzielczą przy radiu, do którego wszystkie moduły sterowania w kierownicy (SWC) mówią, aby się wpiąć, bez względu na to, czy masz 06 ex, czy top of the line 09-11 civic ex-l. To jest przewód, w który chcesz się wpiąć, ponieważ po podłączeniu modułu sterowania w kierownicy Metra Axxess Aswc-1, jest to jeden przewód, który wyśle sygnał do modułu sterowania w zależności od tego, który przycisk wcisnąłeś na kierownicy.
Więc, co robić....
Na nowej kierownicy z elementami sterowania nawigacją i głosem, na zielonym złączu na środku koła, odetnij pomarańczowo-biały przewód przy C10 (przewód sygnałowy przycisków Bluetooth), a następnie odetnij Szary lub Szary przewód przy C8 (przewód sygnałowy przycisków sterowania głosowego), a następnie połącz/połącz te 2 przewody z Zielono/Czerwonym przewodem przy C9 (przewód sygnałowy przycisków sterowania audio). I to wszystko, jeśli chodzi o stronę kierownicy tej modyfikacji. Oczywiście należy to zrobić przy wyłączonej poduszce powietrznej, aby dostać się do złącza, nie zapomnij odłączyć akumulatora, gdy to robisz, aby uniknąć przypadkowego uruchomienia poduszki powietrznej, lub zrób tę modyfikację na kierownicy, gdy jest wyłączona, zanim ją zainstalujesz (jeśli musiałeś ją kupić wcześniej i nie była jeszcze zainstalowana, tak jak ja).
Teraz, gdy naciśniesz przycisk audio, taki jak zwiększanie lub zmniejszanie głośności, lub polecenie głosowe, lub przyciski telefonu Bluetooth, wszystkie ich sygnały przechodzą teraz jednym przewodem, w przeciwieństwie do fabrycznego ustawienia, które miało oddzielne jednostki sterujące, takie jak HFL (bluetooth) i polecenie głosowe (jednostka centralna nawigacji).
Kupiłem Metra axxess aswc-1, ponieważ pozwolił mi zaprogramować/zmapować przyciski dokładnie tak, jak chciałem, iw tym przypadku musisz zmapować i ręcznie zaprogramować nowe przyciski, które właśnie dodaliśmy (bluetooth i V.C.), ponieważ moduł SWC nie rozpozna automatycznie dodatkowych przycisków.
Wykonaj czynności opisane w instrukcji, aby ręcznie zaprogramować nowe przyciski, a następnie skończyłeś.
Najtrudniejszą częścią było tak naprawdę wstanie z tyłka i pójście do Hondy i poproszenie o schemat okablowania (5 minut wysiłku), aby zobaczyć, jakie są wyprowadzenia pinów. Ludzie narzekali na brak zachowania tych elementów sterowania, teraz możesz.
Mam nadzieję, że jakoś pomogłem, ciesz się.
Przepraszam, że nie mam zdjęć, pomyślałem, że nie są potrzebne, ponieważ wiemy już, które wyprowadzenia pinów należy przeciąć/wpiąć. Co co kontroluje ect.