8th Generation Honda Civic Forum banner

1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Hello there,

Yesterday i did valve clearance check for a first time of my R18A1 and i have found this little spring underlay the first exhaust valve spring on the third cylinder.

What is the propose of this little spring and whether it should be there?
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
478 Posts
From the pinkish paint on it I think its part of one of the lost motion springs (part of the ivtec system). Referencing your first photo, two of these springs can be seen, they are hidden in the large metal casting (Lost motion holder) that fits over the valve train, you can see the one on the left is either less compressed (or perhaps missing that broken bit) than the one on the right.

Any codes at all?

Sorry I wish it was less serious, perhaps its just left over damage from a prior failure and the mechanic didn't fish out the spring fragment.
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter #3 (Edited)
No codes. The engine is running smooth. Except that, sometimes on idle i feel vibrations in the cabin, more then normal.

Unfortunately the valve cover is already in place and i can't check the lost motion header for missing parts. I have two more photos, but they are not very clear.


RedCoupe, most probably this little spring as you suspect is lost motion spring. It's interesting that it is very tiny. Maybe it is only a broken part of one of the lm springs... :facepalm:

How it looks like:

14820-RNA-A01

google.com/search?q=14820-RNA-A01&espv=2&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwijsNPlnOrPAhXD6RQKHaK1B8oQ_AUIBigB


It's not uncommon these springs to break. Here is one recall for Fit model

honda-tech.com/forums/honda-fit-73/recall-11-010-lost-motion-springs-09-10-fits-2916232/
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Discussion Starter #5 (Edited)
update

I replaced the broken LMA spring, but didn't find the cause for breaking.

1. Defective spring. The other three springs are ok;
2. Rocker arm issue. It will break again. I will update this thread. :)
3. Mistake in assembling process. The spring is not positioned correctly when LMA and the holder were installed.
 

Attachments

1 - 5 of 5 Posts
Top