8th Generation Honda Civic Forum banner

Typowy przebieg do wymiany pompy wodnej w ramach konserwacji zapobiegawczej

14K views 19 replies 10 participants last post by  weissbier  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim,

Jak mówi tytuł, jaki jest typowy przebieg, przy którym pompa wody wykazuje oznaki awarii? Chcę wymienić pompę wody teraz jako konserwację zapobiegawczą, aby nie ryzykować przegrzania silnika, ale ta cena 160 dolarów za część OEM mnie wkurza. Czy wyrzucałbym pieniądze w błoto, wymieniając ją teraz i nie martwiąc się tym później? A może powinienem po prostu poczekać? Każda odpowiedź jest mile widziana. Dzięki.

#4 · (Edited)
Ile mil ma samochód? Osobiście nie wymieniłbym pompy wodnej, jeśli nie przecieka.
164 tys. Pytam o to w ramach konserwacji zapobiegawczej, chociaż jeszcze nie zajrzałem do otworu wyciekowego. Musiałem dziś dolać płynu chłodniczego do zbiornika wyrównawczego, ponieważ było go nieco mniej niż zwykle. Zobaczę jutro, czy uda mi się zidentyfikować wyciek.

#8 · (Edited)
Sprawdziłem otwór kontrolny (który na pewno oglądałem?) i był suchy, bez wycieków. Blok również jest suchy. Załączyłem link, jeśli możecie mi powiedzieć, czy patrzę na właściwy otwór.

Zmieniłem dziś również pasek wielorowkowy. Cieszę się, że wymieniłem go przed awarią.
243742

Po zabawie z kołami pasowymi odkryłem, że moje koło pasowe napinacza wydaje dźwięk, gdy je obracam. Nie jestem pewien, czy koło pasowe napinacza jest zużyte, ale mogę je wymienić razem z pompą wody. Na razie, ponieważ pompa wody nie przecieka, nie będę się tym zajmował, ale kiedy osiągnie 170 tys. (obecnie 164 tys.), wymienię oba elementy, żeby być po bezpiecznej stronie. To może być przyczyną pisku, który słyszę, gdy jadę powyżej 40 mil na godzinę. Oto film z nagranym dźwiękiem.

#10 ·
Dawniej, kiedy wszystkie Hondy miały napęd paskiem rozrządu, zawsze wymieniałem pompę wody (i termostat, korek chłodnicy, węże płynu chłodzącego, paski napędowe, regulację zaworów itp.) podczas wymiany paska rozrządu (co 100 000 mil). Teraz te samochody mają napęd łańcuchowy, więc nie ma regularnego interwału serwisowego w układzie rozrządu. Więc w moim 8. gen wymieniłem pompę wody przy 150k profilaktycznie. Nadal wymieniłem termostat, korek chłodnicy, węże i pasek klinowy przy 100k. Jeśli możesz sobie pozwolić na różnicę w cenie, zdecydowanie wybierz OEM. Pracowałem przy samochodach całe życie, pracowałem w warsztatach i pracowałem w branży części i z doświadczenia mogę powiedzieć, że części z rynku wtórnego to loteria. Zwłaszcza gdy ich wymiana jest pracochłonna.

#11 · (Edited)
Kiedyś, gdy wszystkie Hondy miały napęd na pasek rozrządu, zawsze wymieniałem pompę wody (i termostat, korek chłodnicy, węże płynu chłodzącego, paski klinowe, regulację zaworów itp.) podczas wymiany paska rozrządu (co 100 000 mil). Teraz te samochody mają napęd łańcuchowy, więc nie ma regularnego interwału serwisowego dla układu rozrządu. Więc w moim 8. gen wymieniłem pompę wody przy 150k dla zapobiegania. Nadal wymieniłem termostat, korek chłodnicy, węże i pasek wieloklinowy przy 100k. Jeśli możesz sobie pozwolić na różnicę w cenie, zdecydowanie wybierz OEM. Pracowałem przy samochodach całe życie, pracowałem w warsztatach i w branży części i mogę ci powiedzieć z doświadczenia, że części z rynku wtórnego to loteria. Zwłaszcza gdy ich wymiana jest pracochłonna.
Zawsze unikam drogi aftermarket. Oryginalne części to jedyny sposób. Gdyby napinacz nie kosztował 250 dolarów, zmieniłbym wszystko od razu, mimo że pompa wody nie przecieka.

#15 ·
Hmm, może trzeba będzie to jeszcze trochę przeciągnąć......

Prawdopodobnie wymieniłbym swój ze względu na wiek.
Dziękuję wam za rozmowę. Zacząłem też myśleć o mojej pompie wody w ramach środków zapobiegawczych, mam 90 tys. km. Żadnych problemów z wyciekiem płynu chłodzącego ani przegrzaniem, ale ostatnią rzeczą, jakiej chcę, jest nagrzewanie się mojego silnika i zepsucie się pompy. Chyba poczekam jeszcze trochę, zaoszczędzę pieniądze i zrobię to z wymianą.

#20 ·
Wymieniam pompę wody w moim fd2 razem z zespołem termostatu, wężami chłodnicy, paskiem klinowym i płynem chłodzącym typu 2 (wszystko OEM).

Jedyną rzeczą, którą zamierzam ponownie wykorzystać, jest napinacz, jeśli nadal jest w porządku.

Mój fd 2 ma już 19 lat i przejechał ponad 153 tys. km, więc myślę, że to dobry moment, mimo że tak naprawdę nie napotkałem żadnych problemów od czasu wymiany chłodnicy 2 lata temu. I tak, wtedy nie użyłem płynu chłodzącego Honda typu 2 (tylko zamiennika, który jest kompatybilny i ma te same specyfikacje typu 2 (ze względu na ograniczenia budżetowe)), więc myślę, że to jeden z powodów, dla których robię to teraz.