Rough start and idle jumping issue. - 8th Generation Honda Civic Forum
8thCivic.com

Go Back   8th Generation Honda Civic Forum > Honda Civic Technical > Mechanical Problems & Technical Chat

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-17-2018, 03:56 AM   #1 (permalink)
Junior Member
 
azbritton's Avatar
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 21
azbritton just put it into 1st gear on 8thcivic
iTrader: 0 reviews
Rough start and idle jumping issue.

I own a 2008 civic Si.
Fully built head also port and polished.
Up until recently everything with my built head was working fine and then I had a Brand new RBC intake manifold fully port and polished to match a ported ZDX turbo throttle body with a k tuned spacer. Also should mention I'm running ID 1,000 injectors.

Once the new intake manifold and throttle body were put on I have had a world of problems that no mechanic or tuner can seem to figure out. First off in the summer I run E85 so once the weather starts getting cold the car becomes hard to start so I switch back to 93. Now even back on 93 the car is still hard to start. Secondly when the car is sitting in neutral it just sounds like it's running rough. And 3rd but the biggest of the problems is when I am rolling in neutral the car jumps idle from 1000rpm to 2000rpm-3000rpm until my speedometer reads 10mph and then it settles at 1500 which is still too high until I come to a complete stop and then the car drops to 900rpm. Also when I turn the heater off it doesnt idle jump when rolling in neutral.

So in plain:
Hard to start on 93
Sounds like it's running rough
Idle jumping when rolling in neutral

My mechanic said they have checked for:
-vacuum leaks (None)
-reset idle (didnt work)
-tried another zdx throttle body (same issue)
-put stock throttle body back on (same issue)

My tuner tried everything he could to work the issue out on the dyno and the only thing he could think to do was to tell my CPU to stop looking for idle on the throttle body and read it off the gas pedal. It worked for a week or so and now it's back to idle jumping.

The throttle plate is not opening and closing as its suppose to. I did not have this issue before the new intake manifold and zdx turbo throttle body.

Does anyone have any idea what this issue could be? Maybe a voltage issue? 2 bad throttle bodies? A leak my mechanic didnt find?

Any help would be much much appreciated and thank you in advance!

azbritton is offline  
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-18-2018, 04:51 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
jrickerm's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Connecticut
Posts: 1,293
jrickerm just put it into 1st gear on 8thcivic
iTrader: 7 reviews
Interesting. I'm having a new stalling issue myself as of last night, and have had some idle surging recently. I was leaning towards new plugs and O2 sensor for me (I'm SC'd and it beats the crap out of those items) as a start, but you've given me an idea about looking around for vacuum leaks (always a treat to find them). I've had my upgraded TB for years and never had any issues like yours. Good luck!

jrickerm is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-19-2018, 01:53 PM   #3 (permalink)
Junior Member
 
MicoliFA5's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 22
MicoliFA5 just put it into 1st gear on 8thcivic
iTrader: 0 reviews
I had a similar issue with my 2008 Civic Si after messing up with the throttle body. Revs jumped on neutral and hanged between gears. It turned out to be the TPS (throttle position sensor) the issue was solved resetting the TPS with a capable OBD2 scanner. Hope you find a solution.
MicoliFA5 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the 8th Generation Honda Civic Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard start/VERY rough idle after Engine Replacement phil6006 Mechanical Problems & Technical Chat 14 10-23-2017 08:52 PM
Rough Start/Electrical Issue? Joe 5.0 Mechanical Problems & Technical Chat 3 08-01-2017 03:43 PM
Safe AF Ratios for idle and Cold Start Lighspeed Civic SI 2 06-19-2017 11:28 AM
Idle issue after cleaning tb cknight90 Mechanical Problems & Technical Chat 59 05-09-2017 09:18 AM
Idle jumping up and down occasionally mugabuga Mechanical Problems & Technical Chat 2 04-04-2017 01:53 PM


All times are GMT -4. The time now is 05:28 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
copyright 8thcivic.com - all rights reserved