Car won't start - 8th Generation Honda Civic Forum
8thCivic.com

Go Back   8th Generation Honda Civic Forum > Model Specific Civic Information > Civic SI

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-27-2008, 07:14 PM   #1 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
Car won't start

I went to go get a haircut today, and I came out and my car wouldn't start. When I turned the key, the power steering light was on, but none of the dashboard lights, but the dashboard lights would flash on and off like crazy every once in a while. I checked the battery and the indicator on it is green. I called my roommate and he came and jumped me. I had lots of trouble at first, it would start and run for about 2 seconds, then start like chugging and shut off. When I got home the horn honk for lock confirmation was very weak, it sounded like the battery was dead. It is a 06 Si with 18K miles. Do you think it is the battery? How long have you guys been getting off your stock battery? My car is 2 weeks shy of 2 years old.
Tennisjon2002 is offline  
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-27-2008, 07:16 PM   #2 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: NorCal
Age: 29
Posts: 4,632
Quote:
Originally Posted by Tennisjon2002 View Post
I went to go get a haircut today, and I came out and my car wouldn't start. When I turned the key, the power steering light was on, but none of the dashboard lights, but the dashboard lights would flash on and off like crazy every once in a while. I checked the battery and the indicator on it is green. I called my roommate and he came and jumped me. I had lots of trouble at first, it would start and run for about 2 seconds, then start like chugging and shut off. When I got home the horn honk for lock confirmation was very weak, it sounded like the battery was dead. It is a 06 Si with 18K miles. Do you think it is the battery? How long have you guys been getting off your stock battery? My car is 2 weeks shy of 2 years old.
This sounds more like an alternator failure... once you jump your car it should run normally.
habitat is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 07:42 PM   #3 (permalink)
Photobucket
 
Silver8th's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: GA
Posts: 7,187
Make sure the terminals are on tight.
Silver8th is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 07:53 PM   #4 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
Quote:
Originally Posted by Silver8th View Post
Make sure the terminals are on tight.
I don't have any tools with me at school besides my leatherman, but they seem tight.
Tennisjon2002 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 07:58 PM   #5 (permalink)
Pillar of Objectivity
 
Special Ringpop's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Minneapolis, MN
Age: 27
Posts: 8,915
Name: Mike
Happened to me randomly too. Only when I went to start it, instead of the engine turning over, it gave me an electrical buzzing sound.
__________________

Quote:
Originally Posted by firmhonda View Post
Ringpop has been an extremely helpful member throughout the years and I doubt your joke is half as helpful as his worst post.
Special Ringpop is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 08:02 PM   #6 (permalink)
Banned
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: British Columbia
Age: 38
Posts: 547
'08 Civic Si
Isn't it under warranty? let the dealership deal with it.
rob76 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 08:08 PM   #7 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
Quote:
Originally Posted by rob76 View Post
Isn't it under warranty? let the dealership deal with it.
yea I am planning on taking it there in the AM. I just don't want to go there if my battery is just dead.
Tennisjon2002 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 08:09 PM   #8 (permalink)
Banned
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: British Columbia
Age: 38
Posts: 547
'08 Civic Si
Isn't the battery under warranty? Most have warranties when bought aftermarket. I've never had a battery last less than 5 years and that's with -40 winters!
rob76 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 08:24 PM   #9 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
Quote:
Originally Posted by rob76 View Post
Isn't the battery under warranty? Most have warranties when bought aftermarket. I've never had a battery last less than 5 years and that's with -40 winters!
I know it is if it fails prematurely, I just don't know how long honda expects the battery to last, because Im sure its just a cheap crap battery.


EDIT: Just checked, battery is covered for 3 years under warranty

Last edited by Tennisjon2002; 03-27-2008 at 08:33 PM.
Tennisjon2002 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 10:09 PM   #10 (permalink)
Senior Member
 
CUPRA's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Keller, TX
Posts: 981
Nunya...
You may have caused the immobilizer and key to 'lose sync' if for some reason the key was pressed a lot in your pocket. This can happen. That could explain the car starting for a second and then dying.
CUPRA is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 10:21 PM   #11 (permalink)
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Waverly, TN
Posts: 27
Armando Doval
this happened to me an was the battery...
@doval is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 11:00 PM   #12 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
Quote:
Originally Posted by CUPRA View Post
You may have caused the immobilizer and key to 'lose sync' if for some reason the key was pressed a lot in your pocket. This can happen. That could explain the car starting for a second and then dying.
I know what you are describing, but I don't think that is it. It wouldn't do that until I was being jumped.
Tennisjon2002 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-27-2008, 11:01 PM   #13 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
Quote:
Originally Posted by @doval View Post
this happened to me an was the battery...
how old was your car at the time? and was the battery indicator green?
Tennisjon2002 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 08:07 AM   #14 (permalink)
Senior Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,429
Quote:
Originally Posted by Special Ringpop View Post
Happened to me randomly too. Only when I went to start it, instead of the engine turning over, it gave me an electrical buzzing sound.
same here, i just waited a second, tried again, and it worked fine

once happened once or twice though
shutter13 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 01:13 PM   #15 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
My car wouldn't start or jump start today. I called the dealer and they just came and towed it away : (
Tennisjon2002 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 01:40 PM   #16 (permalink)
Banned
Member
 
NIGHTHAWKSI's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: long island
Age: 28
Posts: 14,725
Ian
sounds like a bad alternator.
if the battery was dead, the ride home would have charged it...the fact that the battery was sstill dead when you got home means that it wasnt getting a charge.
NIGHTHAWKSI is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 01:54 PM   #17 (permalink)
Senior Member
 
darna's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Anaheim
Posts: 5,046
xtian
nothing to worry about, it's just the car didnt recognize you because of your new haircut!
darna is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 02:00 PM   #18 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
Quote:
Originally Posted by NIGHTHAWKSI View Post
sounds like a bad alternator.
if the battery was dead, the ride home would have charged it...the fact that the battery was sstill dead when you got home means that it wasnt getting a charge.
It was only like a mile or so drive home, I probably should have driven around some before i parked. Idk, but it should be getting all taken care of now
Tennisjon2002 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 02:05 PM   #19 (permalink)
Banned
Member
 
NIGHTHAWKSI's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: long island
Age: 28
Posts: 14,725
Ian
do you have a system in your car?
you might have a hard time trying to get this warrentied if you do.
NIGHTHAWKSI is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-28-2008, 02:25 PM   #20 (permalink)
Junior Member
 
Tennisjon2002's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Greensboro NC
Age: 26
Posts: 676
Quote:
Originally Posted by NIGHTHAWKSI View Post
do you have a system in your car?
you might have a hard time trying to get this warrentied if you do.
nope, car is stock (except CC Shortshifter, rear clear tail bulbs, amsoil tranny fluid etc)
Tennisjon2002 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the 8th Generation Honda Civic Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help! car won't start gingerbreadbruin Mechanical Problems & Technical Chat 10 08-05-2010 09:34 AM
Help my car won't start after installing Backup Camera spincycle Mechanical Problems & Technical Chat 18 04-06-2008 10:41 PM
car won't start supersly_jones Mechanical Problems & Technical Chat 7 01-27-2008 12:45 PM
Won't Start On First Try rp215 Mechanical Problems & Technical Chat 10 01-11-2008 11:40 PM
07 SI won't start - intermittent fred9 Mechanical Problems & Technical Chat 4 04-12-2007 09:27 AM


All times are GMT -4. The time now is 02:16 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
copyright 8thcivic.com - all rights reserved